5 receptů na vánoční cukroví s povidly
5 receptů na vánoční švestkové cukroví
Vyzkoušejte povidlové cukroví ?.
Nasbírali jsme pro Vás rovnou 5 lahodných receptů. Dnes nasadíme kuchařské zástěry a pustíme se společně do předvánočního pečení. Z povidel! Takže milé maminky a děti, šup s námi do kuchyně, pustíme se do toho ?.
Celozrnné linecké s mákem a povidly
Množství surovin na 1 plech: 200 g hladké špaldové celozrnné mouky, 20 g máku, 15 g moučkového cukru, 1 žloutek, 120 g másla, povidla na potření.
Zpracujte suroviny ve vláčné těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici. Druhý den nechejte těsto před zpracováním trochu povolit a poté jej na pracovní desce posypané moukou vyválejte na plát silný asi 2 mm. Vykrajujte tvary, jaké Vás jen napadnou, nebo jaké budou bavit Vaše děti ?. Vykrojené pečivo klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 8 minut dozlatova v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů. Po vychladnutí slepujte povidly! ?
Čokoládové RAW košíčky
Rychlé, nepečené, lahodné košíčky, vonící po švestkách, mandlích a hořké čokoládě…
Na košíčky budete potřebovat: 100 g sušených švestek, 50 g ovesných vloček, 50 g mandlí, 100 g hořké čokolády, 1 polévkovou lžíci kokosového oleje.
Postup: Sušené švestky rozmixujeme a dáme do misky. Zalijeme je horkou vodou tak, aby byly švestky těsně pod hladinou a necháme odležet. Mezitím rozmixujeme ovesné vločky s mandlemi, přidáme 2 polévkové lžíce švestkové hmoty a pořádně promícháme. Připravíme si cukrářské košíčky. Základ z ovesných vloček dáme na dno košíčku, na něj navrstvíme švestkovou náplň a uložíme košíčky do mrazáku. Mezitím si nachystáme horkou lázeň pro přípravu hořké čokolády. Celou tabulku čokolády vložíme do skleněné mísy nad horkou lázní, přidáme 1 polévkovou lžíci kokosového oleje a mícháme, až se vše rozehřeje a hezky spojí. Až bude čokoláda připravena, vyndáme z mrazáku odpočívající košíčky a zalijeme je čokoládovou polevou. Chviličku počkáme a poté košíčky zamíří opět do mrazáku ztuhnout. Hotové košíčky skladujeme v chladu ❄.
Švestkové kuličky s mákem
Připravte si 1 hrnek máku, 1 hrnek strouhaného kokosu, 100 g sušených švestek. Přidat klidně můžete trochu tekutého medu a hrst vlašských nebo jiných oříšků. Můžete ochutit i kořením typickým pro Vánoce, ať už špetkou skořice, koriandru, zázvoru…
Kdo chce být opilý, ten přidá rum ? ?.
Na obalení kuliček použijte kakao, kokos nebo krystalový cukr, díky kterému se budou kuličky krásně třpytit ✨.
Přes noc si do vody namočte sušené švestky, aby změkly. Namočíme si i mák, ale jen na pár hodin. Poté vodu ze švestek i máku slijeme. Mák na pánvi vysušíme a lehce opražíme. V mixéru rozmixujeme nejprve mák s kokosem, poté přidáme změklé švestky.
Pokud jste se rozhodli přidat do směsi oříšky, které dodají kuličkách texturu i zajímavější chuť, přichází jejich čas. Na pečicím papíře oříšky opečte v troubě na 180 stupňů, do zlatohnědé barvy. Poté je nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Oříšky rozmixujte, přidejte k směsi na kuličky a ještě vše společně v mixéru chvilku protočte ?. Směs by měla být hutná, lepkavá a dostatečně hustá, aby se s ní dalo dobře pracovat. Nechejte děti tvořit navlhčenými dlaněmi ze směsi kuličky. Jak velké, to už záleží jen na Vás. A taky na tom, kolik kuliček chcete ve finále mít ?. Hotové kuličky pak obalte dle Vaší fantazie a chuti a vkládejte do cukrářských košíčků.
Švestkové želé
Cukroví netradiční, o to více Vás překvapí! V dlani roztančené švestkové želé je jednoduché, rychlé a naprosto skvělé.
Ingredience: fialové potravinářské barvivo (nejlépe gelové), 340 g povidel, 1/2 šálku teplé vody, 1 lžička citronové šťávy, 2 balíčky obyčejné neochucené želatiny, 3/4 hrnku krystalového cukru a moučkový nebo krystalový cukr na posypání.
Smíchejte povidla, cukr, vodu a lžíci citronové šťávy. Vařte na středním plameni, dokud se všechny suroviny nespojí. Poté přidejte želatinu. Vzniklá textura směsi musí být naprosto hladká, proto míchejte a míchejte. Nakonec přidejte špetku fialové gelové barvy , se kterou pracujte velmi opatrně ( v případě kuchyně obarvené celé na fialovo nám určitě nezapomeňte poslat fotku ?). Směs nalijte do vymaštěné pečicí formy. Velikost formy zvolte podle množství směsi a toho, jak chcete mít dané kousky želé silné. Formu pak dejte vychladit do lednice na zhruba 4-5 hodin. Poté by mělo mít už želé pevnou, gelovou konzistenci.
Pak už jen stačí vyjmout želé z formy a nakrájet nožem na libovolné proužky nebo čtverečky, které nakonec obalíte v moučkovém nebo krystalovém cukru. Skladujte v chladu.
Sádlové bochánky s povidly
Křehké, sladké a kyselé zároveň, nadýchané, skvělé. Můžete přidat do těsta i lžíci holandského kakaa nebo třeba mletý mák.
Suroviny: 120 g vepřového sádla, 150 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli, povidla a moučkový cukr na posypání.
Postup: Vepřové sádlo odvážíme a necháme venku při pokojové teplotě. Na pracovní plochu prosejeme moučkový cukr s moukou. Přidáme vanilkový cukr a špetku soli. Navrch sádlo a můžeme se do všeho pěkně pustit rukama. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme v chladu 2 hodiny odležet.
Vyložíme dva plechy pečicím papírem a předehřejeme troubu na 150 stupňů. Přidáme na plech menší zapékací misku s vodou, aby vznikala při pečení pára. Z těsta vytvarujte menší kuličky, přendáme je na plech, vařečkou do každé z nich uděláme důlek. Důlky vyplníme povidly. Bochánky pečeme v páře asi 25 minut.
Po upečení necháme sádlové cukroví chvíli vychladnout na roštu. Podle chuti poté posypeme moučkovým cukrem.
Spořádat můžete bochánky hned, nebo je nechete v papírové krabici týden odpočívat a budou ještě lepší ?.
Tak co Vy na to, maminky? Máme napečeno? Super!
Teď káva a nožky na stůl, máme splněno, my už jsme na Vánoce připraveni.
Vaše Dáša z Povidla